Bulgarian English German Greek Italian Russian Turkish
Вие сте тук:Болести»Кожни заболявания»Псориазис (Psoriasis vulgaris)

Псориазис (Psoriasis vulgaris)

1. Какво представлява псориазис вулгарис като заболяване?
Това е най-разпространеното кожно заболяване в света, характеризиращо се със зачервяване на кожата и появата върху нея на плаки със залющване и покриване с люспи. То представлява сериозен социален проблем за болните, не само заради козметичният дефект, но и поради засягане понякога и на опорно-двигателният апарат и необходимост за трудоустрояване на болните. За щастие това се случва при 15% от болните. psoriazisПри псориазисът е налице наследствена обремененост (наличие в семейството или рода на болен от това заболяване.)-асоциация с някои антилевкоцитни антигени (HLA-B13 HLA-B17). Разпространение на заболяването-предимно в Европа и Северна Америка, като прави впечатление, че честотата му се увеличава на север от екватора. По последни статистически непълни данни има около 22 000 болни в България. Напоследък все по-често се причислява Psorisis vulgaris към автоимунните заболявания на кожата. При болните се откриват редица метаболитни нарушения: дисбаланс в съотношението на редица ензими и амино киселини, понижено ниво на вит. А,Б 12,фолиева киселина, цинк, мед и т.н. Псориазисът преминава през стадий на ерупция (прогресиращ стадий), стабилен и регресиращ стадий. Често в детска и старческа възраст се наблюдават атипични форми.

 

2. Провокиращи фактори отговорни за появата на псориазис вулгарис:

 • Стрес на първо място - важен отключващ фактор за дебюта на заболяването.
 • Прием на медикаменти-бета блокери, предписани по повод хипертония и др., които често агравират клиничната картина на псориазис вулгарис.
 • Алкохол и наркотични вещества
 • Вируси, бактериални заболявания (често боледуване от ангини)
 • Хормонални фактори-пубертет
 • Физични въздействия

 

3. Локализация:
Най-честа по длани и колена симетрично, с последващо засягане на тялото (ингвинални гънки, пъп, гърди, гръб), по окосмената част на главата и по рядко по полулигавици (генитална област). При по-тежки форми може да има засягане на ноктите и ставите (съпроводени със сутрешна скованост и болки-т.н. Псориатричен артрит). Рядко псориазисът може да даде отражение на централната и вегетативната система, на храносмилателната система (черен дроб), ендокринна система (хиперфукция на надбъбрека).


4. Сърбеж има ли при псориазис?
Поначало тези псориатични еритемо-сквамозни лезии не сърбят. Рядко такъв може да има и да бъде силно изразен.

 

5. Диагностика на псориазис:
Има различни симптоми,по които може да се съди за на тази болест (симптом на Ауспитц, на Воронов, Кьобнеров феномен и др), но като най-сигурен метод си оставя хистологичното изследване.

 

6. Лечение на болни от псориазис вулгарис:
То е предимно външно (локални разнообразни медикаменти в съчетание с физиотерапия (светлинно лъчение) и вътрешно (прием на различни медикаменти с противовъзпалително, имуносупресиращо и субституиращо действие). Моят кабинет е първият в гр. Пловдив, който се разви (2000г.) като център за лечение на витилиго и псориазис със селективна ултравиолетова –Б терапия с дължина на вълната 311 нм. Този светлинен метод цели нивелиране на псориатичните плаки и адекватно лечение на кожните проблеми при липса на странични действия, с изключение на леко порозовяване на кожата, което е по принцип необходимо за лечението. В диференциално диагностично отношение псориазисът може да се обърка с парапсориазис, лихен рубер планус, питириазис рубра пиларис и розов лишей.

За повече информация: разгледайте форума с въпроси и теми на д-р Сурлекова

Още в тази категория: Алергични кожни заболявания »

Стани приятел :)

Доктор - онлайн

 • Интернет консултация
  Интернет консултация Ако имате сериозен кожен проблем, но нямате време да ме посетите, защото работите много, защото сте извън страната или просто не ви се чака пред кабинета, можете да се възползвате от платена консултация по интернет, която предлагам за моите пациенти.
  Продължава...

Форум


Отговори Тема