Bulgarian English German Greek Italian Russian Turkish
Вие сте тук:Болести»Кожни заболявания»Алергични кожни заболявания

Алергични кожни заболявания

Те са много нашумели напоследък с бързите темпове на развитие на медицината, козметичната индустрия, текстилното производство, хранително-вкусовата промишленост и т.н. Нашият организъм- респективно и нашата кожа се среща с много и най-различни дразнители от околната среда, които за някои от нас се възприемат като алергени- дразнители и водят до бурни алергични реакции. Тук ще спомена едни от най-често наблюдаваните кожни заболявания в дерматологичната практика:

 

2. УРТИКАРИЯ (Urticaria)

2.1. Какво представлява уртикарията?

Това е заболяване, което се проявява с наличие на уртики (розово- червени, много сърбящи надигнати пъпки от няколко мм до гигантски размери) по кожата на тялото, като понякога могат да се съпровождат от затруднено дишане, дразнене в носоглътката и възпаление на очите. Жените страдат по-често от мъжете. Уртикарията (копривна треска) се дели на остра и хронична според хода на протичането й. Патогенезата на уртикарията може да бъде алергична, неалергична и смесена. Според това се класифицира уртикарията с нейните най-чести клинични манифестации като: хранителна, медикаментозна, бактериална, от ухапване на насекомо и т.н.; контактна, растително - светлинна, в следствие на нарушени обменни процеси в организма, и смесения вид: фикална-термична, механична и светлинна. Обикновено тя е „бърз тип" реакция, при която трябва да е налице предварителна сенсибилизация спрямо съответният агент, след което протича бурна алергична антиген-антитяло реакция с отделяне на хистамин, интерлевкини и още много други медиатори на възпалението. Обривите се появяват спонтанно и много бързо 1-3-6 часа след приема на някакъв медикамент, храна или контакт с някакъв външен дразнител, затова и мерките за лечение на уртикарията трябва да са своевременни, адекватни, бързи, антишокови ,за да се предотврати хронифициране на заболяването.

 

2.2. Изследвания

Много е важна анамнезата - какво е приемал пациентът часове преди обрива, с какво е имал контакт, за да може в бъдеще да се избегне подобна алергия. След това могат да се направят редица изследвания, но предимно при хроничните уртикарии като: рутинните кръвни изследвания, изследвания за паразити, огнищна инфекция, състояние на стомашно-чревния тракт, ендокринен статус и алергологично изследване.

 

2.3. Отокът на Квинке е частен вариант на Urticaria acuta, при което се засягат и лигавиците с изразена симптоматика на остър корем, припадъци, задушаване, ограничени големи оттоци по очите, ушите, скротума при мъжа; вулвата при жената. Това състояние се развива мълниеносно, при което се изисква медицинска спешност и лечение, поради риск за живота на пациента.

 

3.ЕКЗЕМА –ДЕРМАТИТ (Dermatitis allergica )

Oпределение:

Това е началото и краят на едно и също алергично кожно страданиe, което преминава през различните му клинични форми, но основният му патохистологичен субстрат е епидермалната спонгиоза.

 

alergichen kontakten_dermatit3.1. Контактен дерматит (Dermatitis contacta, Eczema contacta, Eczema exogenes)

Tова е болестта на развитите страни, където хората имат пряк контакт с най-различни дразнители от околната среда в дома си , на работата, при употребата на козметични продукти и т.н. Те от своя страна биват иритативни (в следствие на химични вещества, въздействащи по неалергични механизми върху кожата), алергични-при контакт с алергени, алергизиращи кожата и фототоксични и фотоалергични при контакт на кожата със слънцето и дразнителите от околната среда. Заболяването се представя с наличието на мехурчета, сърбящи пъпки, зачервявания, екскориации с загрубяне на кожата, появата на малки корички и ранички.

 

3.2. Атопичен дерматит (dermatitis atopicа, eczema endogenes, neurodermitis diffusa)

Tова е генетично-обусловено алергично заболяване, което дава отражение не само върху кожата, но и върху много системи на организма (дихателна, храносмилателна ,нервна система) с клиничната изява на уртикария, бронхиална астма ,мигрена и атопична характеропатия. Фамилната предразположеност при децата с атопия посочва-някой член от семейството в около 60% да боледува от астма, атопичен дерматит или алергичен ринит. В патогенезата на кожното заболяване важна роля играят медиаторите на възпалението: еозинофили, мастоцити, цитокини, интерферон –гама, Лангерхансовите клетки, имуноглобулините и т.н. Наличието на понижен клетъчен имунитет е свързана със склонносттта към бактериални (St.aureus), микотични (Pitirusporum ovale) и вирусни инфекции (Herpes simplex), които в повечето случаи се явяват суперпонирана флора върху кожата. В основата за обяснение на бронхиалната астма стои залегнала теорията и за бета-адренергичната блокада на рецепторите на клетките. В резултат на това се освобождават голямо количество активни субстанции (хистамин, брадикинин, бавно реагиращи субстанции на анафилаксията и т.н.), отговорни за възпалението.

 

3.3. Стадии,през които преминава клиничната картина на една ендогенна екзема :

ПЪРВИ СТАДИЙ -характерен за възрастта-0-3 г. Започва през 3-6 месец със симетричен обрив по бузките на детето, по-късно по ръчичките, подбедриците и тялото, представен от сгрупирани малки мехурчета (status punctosus), зачервяване, папулки загрубяване на кожата (бузките на пипане са като посипани с пясък). Налице е интактен триъгълник от непроменена на цвят кожа около носа и устата. Често в следствие на разчесване на кожата ,тя се инфектира и разранява с появата на точковидни белези. Тези бебета са пастьозни, губят лесно от теглото си, склонни са към инфекции. До 3-та година се появяват и обстипация, астма, строфулус-атопични стигмати на заболяването.

ВТОРИ СТАДИЙ- при деца от 3-10 г., преобладаваща локализация - китки, ръце, задколенни кожни повърхности, шия и около очите. В този период кожата става все по-суха, лихенифицирана, с отлагане на кафеникав пигмент, наличие на периодичен силен сърбеж, който формира и психо-соматичният статус на тези деца (по-раздразнителни, с изразена характеропатия, неуравновесени с императивно поведение, критични към околните, разсеяни, но в същият момент много интелигентни и креативни в действията си).

ТРЕТИ СТАДИЙ- 25% от пациентите го достигат след 10г. възраст, като развиват астма, астматичен бронхит или вазомоторен ринит, кожна клиника на лихенифицирани ( задебелени) плаки по споменатите във втори стадий места на кожата. Рядко може да се наблюдава и еритродермия (покриване на цялата кожа с обрив),съпътстван от общо неразположение, температура, втрисане и подуване на регионалните лимфни възли. Тя съставллява около 3% от случаите.

 

3.4. Tерапия:

 • Хигиенен режим-специални локални душ-гелове, олио и шампоани за нетолерантна кожа, емулгиращи емулсии, лосиони, кремове за превенция, защита и поддържане на водно-липидния баланс на кожата и осигуряване на бариерна защита.
 • Хранителен режим
 • Кортикостероиди в комбинация с антибиотици срещу локалната суперпонирана микробна флора
 • Антихистаминови препарати
 • Имуномодулатори и имуносупресори
 • Субституираща терапия в следствие на обусловеният дефицит на ензима делта 6-десатураза
 • Физикална терапия
 • Климатолечение-високопланинско
 • Профилактика и внимателно прилагане на ваксини в детската възраст

 

alergichen dermatit4. Алергии от медикаменти и от козметични причинители

4.1. Mедикаментозни дерматити-в следствие прием на различни медикаменти: антибиотици, нестероидни противовъзпалителни препарати, витамини, хормони, хранителни добавки и др.

Те протичат с появата по тялото и крайниците на силно сърбящи, розово-червени петна и плаки, които отшумяват при премахване на алергичния дразнител и адекватна противоалергична терапия.

Препоръчително е направата на алергичен тест, с цел избягване на последваща среща със същият алерген.

 

4.2 Алергии от козметични причинители

Тук спадат всички алергични контактни дерматити-екземи, при които кожата има контакт и отреагира с кожна алергична реакция-зачервяване, сърбеж, мехурчета, подмокряне.Уместно е епикутанен или скарификационен тест за алергия. Напоследък статистическите данни сочат, че пациентите с алергичен дерматит показват алергии към много и разнообразни козметични средства-като кремове, спирали, гланц за устни, червило,боя за коса, лак за коса и т.н.

Стани приятел :)

Доктор - онлайн

 • Интернет консултация
  Интернет консултация Ако имате сериозен кожен проблем, но нямате време да ме посетите, защото работите много, защото сте извън страната или просто не ви се чака пред кабинета, можете да се възползвате от платена консултация по интернет, която предлагам за моите пациенти.
  Продължава...

Форум


Отговори Тема