Bulgarian English German Greek Italian Russian Turkish
Вие сте тук:Болести»Кожни заболявания»Витилиго (Vitiligo)

Витилиго (Vitiligo)

1. Какво представлява витилигото като диагноза?

Витилигото е кожно страдание с наличие на петнисти участъци по кожата и по-рядко по окосмените области, в които липсва пигмент (левкодерма). Има тенденция тези витилигинозни участъци да се разрастват и да се сливат помежду си. vitiligo22Макар, че то представлява един козметичен дефект, причинява често голяма психо-емоционална травма на пациентите. Около1.5% от населението на света страда от витилиго, като честотата му е няколкократно увеличена при пациентите с автоимунни заболявания. Жените страдат по-често от мъжете. Има фамилна т.е.наследствена, генетична обремененост. Липсата на пигмент е в следствие на увреждане на клетките носители на пигмента-меланин.

 

2. Хипотези, които водят до появата на витилиго.

  • Стрес-неврогенна хипотеза
  • Връзката с други имунни болести
  • Цитотоксична-води до увреждане да меланоцитните клетки, носители на пигмента меланин.
  • Генетична хипотеза
  • Неизяснена още причинност на заболяването

 

 

bolestta na_Satan3. Клинична картина и протичане на витилиго:

Налични бели петна по кожата, лигавицата и полулигавицата, предимно по местата изложени на слънце и травми-лакти, лице, шия, около тъмни бемки (невус Сътън), около ноктите, по половите зони и др. В последствие може да се наблюдават в депигментираните окосмени участъци побеляване и на космите. Обикновено първите витилиго –плаки се забелязват след слънцеогряване-начин за различаване на зоните с липсващ пигмент на кожата. При около 20% от пациентие настъпва спонтанна ремисия, но при други заболяването бележи своят прогресиращ ход, като заема нови депигментирани участъци по кожата. Понякога витилигото се съчетава с невус Сътън, автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, захарен диабет, алопеция ареата, лихен склерозус атрофикус, меланома малигнум (най-бързотечния рак на кожата) и др.

 

 

vitiligo334. Лечение на витилигото:

Локално и общо лечение

Локална фототерапия. Моят кабинет е първият в гр. Пловдив, който се разви като център за лечение на витилиго и псориазис със селективна ултравиолетова –Б терапия с дължина на вълната 311 нм. Този светлинен метод цели пигментиране на кожата и адекватно лечение на кожните проблеми при липса на странични действия, с изключение на леко порозовяване на кожата, което е по принцип необходимо за активиране ефекта на пигментация. До този момент имам много добри и отлични резултати.

Виж снимковият материал в раздел: Галерия.

Стани приятел :)

Доктор - онлайн

  • Интернет консултация
    Интернет консултация Ако имате сериозен кожен проблем, но нямате време да ме посетите, защото работите много, защото сте извън страната или просто не ви се чака пред кабинета, можете да се възползвате от платена консултация по интернет, която предлагам за моите пациенти.
    Продължава...

Форум


Отговори Тема