Bulgarian English German Greek Italian Russian Turkish
Вие сте тук:Болести»Кожни заболявания»Младежкo акне (Acne vulgaris)

Младежкo акне (Acne vulgaris)

mladezko akne_liav_profil1. Какво представлява младежкото акне?
Наличие на червени пъпки, черни точки (комедони), гнойни пъпки (пустули), разширени пори, абцеси и точковидни постлезионни цикатрикси с локализация предимно по лицето и по-рядко по срединната част на гърдите и отзад по кожата на гърба. Те се появяват в пубертетна възраст, в следствие на хормоналната буря, която започва да бушува в детския организъм, като след 21-23г. значително намаляват, за да останат в последствие на места само следи от прекарано акне в младежка възраст. Напоследък изненадващ е фактът, че в във връзка с акцелерацията кабинета ми посещават с родителите си дечица на 8-9 г. възраст с начална лека форма на младежко акне и момичета на 27-32г., които все още не могат да се преборят с досадните пъпки по лицето. Т.е. възрастовият диапазон е вече много по-разтегнат.

 

2. Каква е причината за появата на акне в младежка възраст?

Това е генетичната предразположеност-наличие на повече рецептори за хормоните дихидроепиандростерон и свободния тестостерон, в следствие на което в мастните фоликули се продуцира от ацините на мастните жлези по-голямо количество себум (мастна секреция). Те се запушват и им се възпалява отвърстието, а от там и появата на възпалените лезии по кожата.Основната обривна единица при акнето е комедона. Т.е. мастната хиперсекреция, инфундибулната кератинизация (запушване отвърстието на космено-мастния фоликул-затворен комедон) и възпалението му от бактерии, себум и пигмент (отворен комедон) е причината за развитието на младежкото акне.Обикновено то се съчетава с мазна кожа или по-рядко със суха, лющеща се чувствителна кожа, но в повечето случаи се касае за смесен тип кожа: мазна в Т-зоната и по-суха в останалите участъци на лицето.

 


bodibilding akne_23. Клинични форми на младежкото акне:

Различават се лека, средна и тежка форма на акне според клиничната картина на заболяването. Лека форма-отворени и затворени комедони без възпалителни лезии върху изразен себороичен терен. Средна форма –плюс появата вече и на възпалени гнойни пъпки. Тежка форма-към всичко описано дотук в двете предходни форми се наблюдават и големи кисти, белези, келоиди и атрофия на кожата. Тази форма се среща по-рядко предимно при мъжете, които тренират и консумират с това анаболни препарати, протеини и др. хранителни добавки (т.нар.Боди билдинг акне), което се повлиява след спиране на фитнес –добавките. Рядко се наблюдава т.нар Мълниеносно акне (Acne fulminans- протичащо с общо неразположение и висока температура), Acne inversa(разположено в слабинните гънки) и асоциация на заболяването с други кожни заболявания.

 

4. Лечение на младежкото акне:

Съчетание на локални препарати (антибиотици, бензоил пероксид,ретиноиди и такива отговорни за подтискане на себумната секреция) и общо лечение (антибиотици по специални схеми, роакутан, хормонални препарати и имуносупресори). Тук искам да почертая, че аз не сам привърженичка за общото лечени на акне вулгарис, защото има много странични действия върху стомашно-чревния тракт на пациента, неговите детеродни функции, върху сърдечно-съдовата система и др. Поради това, че младежкото акне трае предимно през пубертетния период, който е поне 6-10г. нецелесъобразно и нездравословно е прилагането дългите лечебни курсове с общи препарати, защото след спиране на същите клиничната картина се възобновява почти винаги отново.
В моята 21г. практика като дерматолог-специалист-физиотерапевт, локалното лечение съчетало в себе си индивидуални програми от 2-4 препарата, едномесечно химичен пилинг в съответното време от годината, курс озонотерапия и не на последно място хигиена и точна инструкция за приложението на всичко това дава в 85% от случаите чудесни резултати в рамките на 3-4 месеца.
За повече информация посетете: въпроси към форума на д-р Сурлекова

 

Стани приятел :)

Доктор - онлайн

  • Интернет консултация
    Интернет консултация Ако имате сериозен кожен проблем, но нямате време да ме посетите, защото работите много, защото сте извън страната или просто не ви се чака пред кабинета, можете да се възползвате от платена консултация по интернет, която предлагам за моите пациенти.
    Продължава...

Форум


Отговори Тема