Bulgarian English German Greek Italian Russian Turkish
Вие сте тук:Болести»Кожни заболявания»Херпес зостер (Herpes zoster)

Херпес зостер (Herpes zoster)

herpes zoster_11. Eтиология (причинност) на заболяването.
Toва е вирусно заболяване, предизвикано от вирусът на варицела-зостер, който принадлежи към Herpesviridae. Toзи вирус е широко разпространен по нашата планета. До 95% от децата до 15г. възраст боледуват от варицела. Тя има ендемичен характер и се предава пряко и косвено предимно по въздушен път. Един път преболедувал, пациентът има вече изграден имунитет (antitela позиционирани в нервните ганглии) спрямо този вирус. Но за жалост с напредване на годините този имунитет намалява и тогава се наблюдава изолираният вариант на варицела - т.е. Herpes zoster. Обикновено боледуват хората в напреднала възраст-6-7 десетилетие, но напоследък с общият спад на имунитета на населението е налице значителен спад на възрастовата граница при имунокомпрометирани пациенти (на химиотерапия, пува терапия, болни от диабет, спин болни, наркомани, хепатит и др.) Инкубационния период на заболяването е от 7-21 дни. Болните са заразни първите 15 дни от заболяването. Напоследък има случаи на много млади пациенти с херпес зостер-30-40г., които протичата сравнително по-леко.

 

 

2. Клинична картина на херпес зостер.

Обикновено тя се съпровожда от субективни оплаквания на парене, силна болка в дадена област и неразположение. Много често тази болка имитира бъбречна криза,инфаркт на миокарда или остър корем и изисква спешност. След 1-2 дни се появяват сгрупирани мехурчета върху червена основа, разположени по хода на нерва едностранно и рядко преминаващи по други части от кожата на тялото. herpes zoster_2Засяга се кожата на лицето-фациален зостер, в областта на едното око-зостер офталмикус, в областта на ухото и най-често в поясната област. Понякога мехурчетата са изпълни с кърваво съдържимо или образуват некроза с последващи белези при заздравяването. Налице е обща отпадналост на организма и субфебрилитет. Палпират се регионално увеличени лимфни възли. Обикновено след 7-10 дни те преминават в кафяви корички, които след още 7-10 дни заздравяват с точковидни белези. При това заболяване голям проблем представлява следхерпесната невралгия. Тъй като при заболяването е налице увреждане на съответния нерв, същият боли след това продължително време-3-6месеца, а понякога година и повече.

 

 

 

herpes zoster_33. Лечението е симптоматично: локални и общи препарати копиращи възпалителния и болковия синдром.
Ранното включване към терапията на антивирусни препарати и коктейл от витамини с невротропно действие е от изключително значение за постзостерната невралгия. Физиотерапията тук е също много полезна.

Стани приятел :)

Доктор - онлайн

  • Интернет консултация
    Интернет консултация Ако имате сериозен кожен проблем, но нямате време да ме посетите, защото работите много, защото сте извън страната или просто не ви се чака пред кабинета, можете да се възползвате от платена консултация по интернет, която предлагам за моите пациенти.
    Продължава...

Форум


Отговори Тема