Bulgarian English German Greek Italian Russian Turkish
Вие сте тук:Болести»Кожни заболявания»Алопеция (Alopecia areata)

Алопеция (Alopecia areata)

Alopecia 91. Oпределение: често наблюдавано кожно заболяване, което се характеризира с кръгово окапване на окосмяването по главата и брадата (при мъжете), без да е налице промяна в космения фоликул. Среща се и в двата пола, най-често във възрастта между 7-45 години.

 

2. Причини за възникаване на заболяването: стресови ситуации са често отключващият момент, наличие на фамилна обремененост, автоимунна насоченост в етиопатогенезата на заболяването (асоциация с лупус еритематодес, витилиго, заболявания на щитовидната жлеза), съчетание с други атопични стигмати (ендогенна екзема, алергични дерматити), хормонална корелация с болести на щитовидната жлеза (хипертиреоза, струма, тиреодит на Хашимото) и не на последно място фокални инфекции в организма (зъби, бъбреци, простата, ячници, болести на носоглътката). Обяснение за опадане на косменият фоликул се отдава на преминаване на същия преждевременно във фаза телоген и деструкцията му. Налице е „забавен тип" алергия към луковичката на косъма.

 

Alopecia 83. Как изглежда косата?

Налице са окръглени с липса на косми плаки по окосмената част на главата или на брадата, без никакви оплаквания. В случая кръговото окапване на косата представлява само козметичен дефект, оказващ обаче огромно негативно влияние върху психо-соматичното състояние на пациента, особено когато плаките започват да се уголемяват и сливат по между си и това започва да се забелязва от околните при алопеция тоталис. Много рядко се наблюдава и алопеция универсалис, при което имаме цялостно окапване на космите включително и по тялото. Това бележи лоша прогноза. Еволютивно до 3-6 месеца или до 3-5 години окосмяването се възвръща спонтанно. Това се наблюдава в около 35% от пациентите.
 

4. Лечението е локално и общо. Използват се страничните действия на много локални препарати, с което се цели активиране дейността на космения фоликул, чрез засилване кръвотока към него. Към общите спадат витамини от група Б, цинк, желязо, кортикостероиди, сулфони и др. Криотерапията има много добър ефект в съчетание и с озонотерапия.

За повече въпроси: попитайте или прегледайте във форума на д-р Сурлекова

 

5. Изследвания: пълна кръвна картина и урина, изследвания за щитовидна жлеза, стоматологичен, гинекологичен и УНГ статус. Понякога една алопеция ареата може да имитира сифилис, поради което лекарят трябва да прецени дали е неоходимо да се направят и допълнителни серологични изследвания.

Стани приятел :)

Доктор - онлайн

  • Интернет консултация
    Интернет консултация Ако имате сериозен кожен проблем, но нямате време да ме посетите, защото работите много, защото сте извън страната или просто не ви се чака пред кабинета, можете да се възползвате от платена консултация по интернет, която предлагам за моите пациенти.
    Продължава...

Форум


Отговори Тема