Bulgarian English German Greek Italian Russian Turkish
Вие сте тук:Болести»Кожни заболявания»Бактериални инфекции по кожата (Pyodermiae)

Бактериални инфекции по кожата (Pyodermiae)

Какво представляват?
Това са заразни гнойновъзпалителни заболявания на кожата и нейните придатъци. Те са едни от най-често срещаните дерматози в дерматологичната практика след алергичните заболявания. Проявяват се при предразполагащи условия за развитие: нарушение целостта на кожата, занижена хигиена, намаление на защитните сили на организма, при нарушена обмяна на веществата, липса на витамини в кожата и др.

 

piodermia 11. Видове бактериални инфекции на кожата: най-честите гнойни заболявания на кожата са в следствие на стафилококови (засягат кожата и нейните придатъци в дълбочина) или стрептококови болестни причинители (по-повъхностно засягане на кожата), а много често те са смесени. Към първата група спадат заболявания като възпаление на космения фоликул (фоликулити, фурункули и карбункули), при които се засяга съответно отвъстието или в дълбочина космената луковица и прилежащата към нея кожа. Те протичат с леки субективни оплаквания от сърбеж до общо неразположение, втрисане и повишаване на темпаратурата. Често са съпътствани и от увеличение локално на лимфните възли. Стафилококите причиняват и възпаление на потните жлези с подобна клиника на увеличаване, възпаление на потните жлези-зачервяване, инфилтриране на надлежашата кожа, абсцедиране и изтичане на гнойно съдържимо. Когато обхванат околонокътния вал, нокътната плочка загрубява, деформира се и се отлепва с изразен болков синдром.

 

Към втората група спадат бактериалните заразни заболявания причинени от стрептококи-бета хемолитични стрептококи гр. А.
Импетиго контагиоза –остро протичаща повърхностна инфекция на кожата, която е с висок контагиозен индекс, предимно при деца, при нехигиенична обстановка и наличие на микротавми по кожата. Клинично се изразява с пръснати по кожата мехурчета, пълни с гнойно съдържимо, засъхващи в корички и преминаващи на места в ерозии и белези. Налице е увеличение на лимфните регионални възли, силен сърбеж, който допълнително е фактор за разпространяване на инфекцията.

 

Червен вятър(Erysipelas)-името идва от гр. думи еритрос-червен и пелла-кожа. Това е остро протичащо кожно заболяване причинено от Б-хемолитичния стрептокок гр. А. Заболяването не е в днешно време заразно. За развитието му е необходимо наличие на входна врата за развитието на инфекцията (лигавицата на носа, ерозии в ухото, язви или ухапвания от насекоми по подбедриците, тромбофлебити и др.) и намален имунитет на пациента. Чести са рецидивите на заболяването при наличен променен терен на кожата (застойни явления като лимфостаза, елефантиаза)


piodermia 2Как протича заболяването?

Червеният вятър има остро начало: втрисане,повишаване на температурата до 39-40 градуса. Обща отпадналост, главоболие и повръщане .Инфектираното място е ярко зачервено, с напрегната, подута, лъскава и гореша кожа, с тенденция периферно да се разширява, а в центъра да избледнява. При по-тежките протичания се появяват големи, хлабави мехури с хеморагично или гнойно съдържимо. Могат при пациентите с имунен дефицит да се наблюдават усложнения като увеличение на лимфните възли,възпаление на лимфните пътища, флегмони и сепсис.
Голям е проблемът с рецидивиращият характер на заболяването, при който тъканите в дълбочина се променят, запушват се лимфните съдове и е налице-Elephantiasis (слоновост).


3. Какво е лечението при стафилококовите и стрептококовите заболявания?

На първо място локални и общи антибиотични средства, общоукрепващи средства и физиотерапия. Спазване на хигиенен режим. Саниране на входните врати на инфекция.

 

4. Други по-рядки форми на пиодермии:

Ектима, Гранулома пиогеникум, Пиодерма хроникум вегетанс, пиодерма гангренозум и др.

За повече информация посетете: форума за въпроси на д-р Сурлекова

Стани приятел :)

Доктор - онлайн

  • Интернет консултация
    Интернет консултация Ако имате сериозен кожен проблем, но нямате време да ме посетите, защото работите много, защото сте извън страната или просто не ви се чака пред кабинета, можете да се възползвате от платена консултация по интернет, която предлагам за моите пациенти.
    Продължава...

Форум


Отговори Тема