Bulgarian English German Greek Italian Russian Turkish
Вие сте тук:Болести»Кожни заболявания»Гъбички по кожата, лигавиците и полулигавиците.

Гъбички по кожата, лигавиците и полулигавиците.

gubichki pod_kozataГъбичките - актуално и често срещано в днешно време заболяване във връзка с общия спад на имунитета на населението на нашата планета. Предпоставка за развитието на гъбичните кожни инфекции е честата употребата на разнообразни детергенти (измивни препарати), които променят и нарушават водно-липидния слой на кожата, спомагат за нарушаване на нейните защитни функции и баланс и от там и честата появата на гъбичните кожни инфекции. Те могат да засегнат кожата, лигавиците, полулигавиците и окосмените области по кожата.

 

 

gubichki pod_stapaloto1. Как се разпространяват гъбичките?

Най-често разпространението на гъбичките е по контактно-битов път (от човек на човек, или от животно на човек), но при спад на имунната система на организма , гъбичките които са сапрофити (нормални обитатели) за нашият организъм могат да се активират и да е налице предпоставка за гъбично заболяване.

Те се размножават чрез спори- специализирани клетки, които са изключително издръжливи на външните атмосферни фактори.Така запазени в природата за по-дълго време, те са източник на инфекции за хората и животните. Гъбите обаче могат в някои отношения да бъдат и полезни, когато биват включени в производството на различни ферментационни процеси. Най- общо те се наричат в дерматологията дерматофити и могат да причинят както повърхностни , така и дълбоки микози. От голямо значение е също предразполагащият фактор (наличие на себороичен терен-мазна или суха лесно податлива на раздразнение кожа).

 

2. Профилактика

  • Хигиенният режим е от голямо значение
  • Лична и обществена хигиена
  • Информираност за съществуващи заболявания при работа с животни
  • Избягване употребата на синтетични тъкани в близост до тялото
  • Избягване честата употреба на силни измивни препарати

 

gabichki pod_mikroskop3. Диагностика и лечение

Налице е типична кожна картина съответстваща на определена гъбична инфекция. Задължително е микологично и културелно изследване на кожната лезия, за предписване на най-точния и чувствителен към гъбичния причинител антимикотичен препарат. Много често лечението се състои само от локално приложение на антигъбични препарати.

За повече информация-вижте форума на д-р Сурлекова

Още в тази категория: « Aвтоимунни заболявания

Стани приятел :)

Доктор - онлайн

  • Интернет консултация
    Интернет консултация Ако имате сериозен кожен проблем, но нямате време да ме посетите, защото работите много, защото сте извън страната или просто не ви се чака пред кабинета, можете да се възползвате от платена консултация по интернет, която предлагам за моите пациенти.
    Продължава...

Форум


Отговори Тема